Gotland värnlöst

(Skapad 2008-04-14 överförd från komentaren.nu 1.0)

I DN 2008-04-13 skriver Bo Pellnäs, f.d. general och numera säkerhetspolitisk kommentator med bred och djup erfarenhet av internationella konflikter, en artikel om Gotlands värnlöshet.

Vi har på dessa webbsidor tidigare berört den till kriminalitet gränsande enfald som utmärkt svenska politiker under senaste decenierna vad gäller de politiska beslut som successivt urholkat Sveriges förmåga att värna sin natinella och geografiska integritet. Bo Pellnäs ser samma sak och det ger ett visst – men inte särskilt stort – hopp.

Pellnäs säger egentligen det självklara, men som viktiga makthavare ändå lyckats missa, nämligen att Gotland har ett mycket strategiskt läge mitt i Östersjön. En fientlig aggressiv makt som har ambitionen att dominera i området och den övre delen av Östersjön har här en idealisk plattform…

Förutom försvarsförband är för Sveriges del läget idealiskt för rädddningshelikoptrar vid sjöolyckor samt för spaningsflyg. Allt detta har Sveriges regering och framförallt den (s)-märkta inte lyckats upptäcka eller om man har upptäckt det medvetet ignorerat. Vilket är värst? Bedöm själva.

Det måste nu stå klart, i och med Rysslands växande militära styrka, i kombination med ett oligakiskt styre, att Sverige måste skicka signalen att vårt territorium aldrig får, kan eller kommer att kunna bli föremål för diverse manövrar som på sikt kan äventyra vår suveränitet, säkerhet och nationella självbestämmande. Med militära resurser på Gotland kan vi även säkerställa att varje angrepp (oavsett vilka motiv man förebär för sitt intrång) blir ett folkrättsligt brott som kan beivras även av tredje part enl. folkrätten.

Förslaget blir därför: Gå till regeringens hemsida och skicka följande text till försvarsministern, utriksesministern, finansministern och aliansens ledare. Med Anders Borg vid finanserna så kommer förmodligen inget att hända förrens det i så fall är försent, men nog känns det som en plikt att ändå försöka.

“Jag kräver att Gotland snarat förses med militära förband som kan försvara Gotlands befolkning och dess territorium samt att därmed skicka signalen till omvärlden att vi värnar vår nationella integritet oavsett det tillfälliga säkerhetspolitiska läget. Vidare skulle detta säkerställa som ett folkrättsligt brott varje försök att kränka Sveriges gränser och integritet.”

Comments

comments

Det här inlägget postades i Försvaret. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar