Veganer och schimpanser

(Skapad 2005-03-06 och överförd från kommentaren.nu 1.0)
Ny märklig upptäckt: En konsekvent vegan är någon som önskar att alla människor vore schimpanser

Nya och mycket säkra rön, som framkom vid ett välbesökt symposium på vetenskapsmötet AAAS i Washington nyligen, (se t.ex. SvD 27/2-05), har givit för handen att den kanske enskilt viktigaste orsaken till människans utveckling är köttätandet.

Kött är nämligen osedvanligt praktiskt ur evolutionssynpunkt. För att citera SvD:s referat: ”Det erbjuder en bra och tämligen lätthanterlig förpackning av näringsämnen, som inte kräver att individerna ständigt måste hålla på att äta för att bli mätta och få i sig tillräckligt med näring.”

Nyckeln för människans utveckling är dock inte köttätandet i sig utan två fundamentalt viktiga saker som kommer som konsekvenser av detta:

  • 1. Det krav på kommunikation och strategi, som en så komplex sak som jakt ställde på de tidiga människorna, gav en evolutionsmässig fördel åt kommunikativa färdigheter liksom åt förmågan till samarbete – vilket i sin tur satte fart på hjärnans utveckling. Den tillväxt i hjärnvolym som sker i och med Homo Habilis för ca 2 miljoner år sedan är också med största sannolikhet koordinerad med startpunkten för det evolutionsmässiga tryck mot en större hjärnvolym som köttätande gav förutsättningar för.
  • 2. Den tid som kunde frigöras när människan inte längre behövde idissla ”grönsaker” hela dagarna för att få tillräcklig energi att hålla sig vid liv, var en otroligt viktig del i utvecklingen av det som så skiljer människan från alla andra djur nämligen kulturen; först och främst språket men även alla artefakter, konsten och så småningom även vetenskapen.
  • 3. Denna frigjorda tid kunde också ägnas åt ”grooming” i gruppen: socialt spel, gemenskap och utveckling av bindningar som så småningom skulle komma att bli en del i det som vi nu kallar kärlek.

Vi har således köttet att tacka för väldigt mycket…

En vegan däremot tackar inte köttätarna för mycket. Tvärtom, han eller hon förbannar dem. De är för dessa predikare av den sanna och riktiga kosten en typ av historiska relikter som ännu inte sett ljuset bland blast och blad.

Det intressanta är dock att en konsekvent vegan som rimligen borde önskat att ingen människa någon sin börjat äta kött finner att, om så hade skett, människan inte hade kunnat bilda en egen gren bort från schimpanserna utan istället med största säkerhet smält ihop med den.

En konsekvent vegan är alltså en person som egentligen önskar att han eller hon vore en schimpans. Vem kunde tro det?

 

Comments

comments

Det här inlägget postades i Vetenskap och bildning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar