Läst: Per T Ohlsson, 100 år av tillväxt, Johan August Gripenstedt och den liberala revolutionen.
Intressant att se hur Gripenstedt tillsammans med Louis De Geer under mitten av 1800-talet omvandlade Sverige och satte landet på spåret mot ett större välstånd genom en konstitutionell reform och liberalisering av ekonomin bort från tullar och skråväsende. Men Gripenstedt förordade inte Laizzes Faire. Frihandeln som han initierade ledde t.ex. till en kraftig expansion av skogs- och trävaruindustrin i Sverige. Samtidigt behöll Gripenstedt tullar på ungskog för att skydda tillväxten och hindra skövling, vilket om bara girigheten fått styra, hade blivit fallet vid en stark inhemsk och utländsk efterfrågan.
Vi skulle behöva motsvarande tänk för den svenska gruvnäringen. Nuläget är lika med plundrarnas paradis. Sug ut så mycket det går, så snabbt som möjligt och stick sedan. Visst, det blir lite sysselsättning för en del och en del pengar i bolagsskatt (som inte helt otroligt kan trixas bort med diverse bokföringskreativitet via moderbolaget långt-bort-i-stan”). Det är tydligen nu bara billigare för bolag att bryta malm i Elfenbenskusten och Uzbekistan.
Den mineralavgift som gruvbolagen betalar till staten på värdet av det som bryts, är så låg som 0,05 procent!! Höjningen av mineralavgifterna är dock en global trend, konstaterade Världsbanken redan 2006. Men Sveriges finans- och näringsministrar håller emot. “Kanada har en progressiv avgift på mellan 5 och 14 procent, beroende på bolagets storlek och vinst. Australien införde för lite mer än ett år sedan en avgift på 30 procent.”(!) >>
Det borde förstås vara självklart att bolagen betalar mer för att skala av svenska naturtillgångar (och även till markägaren!) och lika självklart att den största delen av dessa avgifter fonderas och går tillbaka till bygden dels löpande och dels när man väl lämnar för en långsiktigt hållbara utveckling.
Gripenstedt hade roterat i sin grav om han visste hur hans efterträdare hanterar det land han, trots en plågande sjukdom, kämpade i hela sitt liv för att förbättra. En stor statsman och sann patriot, så fullständigt utan motsvarighet i vår tid.
P.S.
Ett annat fenomen från Gripenstedts tid som är intressant för oss i dag är den s.k. skarpskytterörelsen som startades av några kända publicister (bl.a. Viktor Rydberg) utifrån insikten att det svenska försvaret var för svagt. Man ville ha en folkbeväpning och startade en folkrörelse. Situationen idag är läget om möjligt ännu mer alarmerande för det svenska försvaret. Problemet är att det inte går att se några offentligt verkande publicister som skulle ta ett motsvarande initiativ, de är nämligen själva, genom sin defaitism och enfald inför nämnda förhållanden, både en orsak till och en del av själva problembilden. Se t.ex. detta >>