Fyra av tio svenskar – vi artikulerar en opinion

I SvD 14/2-13 kunde vi läsa: “Fyra av tio svenskar känner sig otrygga med Sveriges försvarsförmåga.” >> Det är en hel del det och något som svär mot alla förnumstiga politiska kommentatorer i traditionella media som slår fast att “man kan inte vinna ett val på försvarsfrågor”.  Tvärtom tycks det finnas en stor portion klokskap bland folk i allmänhet om vad som är viktigt i ett land vars ledning vägrar gå med i en försvarsallians eller ens förbereda sig för att ta emot hjälp när veckoammunitionen är slut.

Denna oro borde väl i alla fall någon centralt benägen politiker ta tag i och ta på allvar, kan man så där lite naivt inbilla sig. Men kanske är det så att svenska rikspolitiker – och tyvärr även en hel del centralt belägna militära ledare i landet – är en förlorad sort, deras verklighetskontakt är sedan länge försvunnen och de graviterar numera i ett universum fritt från världens verkliga problem och elände. Ledande politiska och militära företrädares handlingskraft tycks begränsa sig till feltänkta och (således) destruktiva kollektivistiska kvoteringar för allt från soldater till föräldraledighet och styrning av näringslivet – allt, således, utom det som i grunden är viktigt – att värna landet och att bästa person ska ha jobbet oavsett härkomst eller kön. Landets framtida säkerhet sätts på utredning, med inbyggda skygglappar för alliansalternativ, alternativt döps om från ett grundläggande gemensamt intresse till ett särintresse, för att fortsättningsvis kunna behandlas som ett sådant.

Det behövs en ny konstitution som genom sin konstruktion kommer att ge, inte bara en fördjupade demokrati i landet, utan också en bättre kvalitet på lagstiftningen och en annan typ av politiker – kanske till och med en och annan statsman (av valfritt kön).
Om allt detta har jag skrivit i boken Sverige förnyat. Där finns ett färdigt recept. Har du beställt ditt ex. ännu?  Finns även >>här om du föredrar den kanalen.

P.S.
Har du personligen erfarenheter av kvotering och kravsänkning inom försvaret eller annorstädes, och vad det har fått för konsekvenser för arbetets effektivitet, så mejla tacksamt dina iakttagelser. Jag garanter din anonymitet och fullt källskydd. Mejla till leif.e [@] kommentaren.nu

 

Comments

comments

Det här inlägget postades i Försvaret, Konstitutionella frågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar