Gotland i våra hjärtan

Gotland är en av Sveriges pärlor: dess fantastiska natur och kultur – och dess folk: de egensinniga men härligt sköna gotlänningarna.

Men ön, hur gärna regering och riksdag än kniper ihop och vill blunda för det, har en utsatt geostrategisk position och dessutom en relativt lång väg till det fastland den är beroende av: inte bara för sin försörjning och sina näringar utan även i ett utsatt, militärt hotfullt läge. Men eftersom gotlänningarna är tämligen betydelselösa som volym av röster räknat i ett riksdagsval så kan regeringen ignorera dem av rent makttaktiska skäl. Och eftersom makttaktik snarare än Sveriges bästa styrt regeringen sedan en ganska långtid (kallas även triangulering) så får Gotland vara och liksom guppa på lite bäst man vill. Det är inte bara respektöst, det är också livsfarligt – inte minst för de svenska medborgare och det landområde vars liv och tillhörighet man äventyrar.

Således bryr man sig inte om att ett monopol får sköta passagerartrafiken på ön med ohemult dyra priser som följd, vilket sänker konkurrenskraften för Gotlands näringar.  Nu senast uppmärksammat i en kampanj i dagspressen “Rädda Gotland”.

Gotland är en del av Sverige och en fri subventionerad färja för Gotlänningar och deras gods borde vara lika självklart som att man bygger långa broar över sund i Norrland, eller till Öland eller har vägfärjor i Stockholms skärgård.

Sedan har vi den geopolitiska situationen, belyst inte minst av Överste Bo Pellnäs, (se t.ex här >>) som lär ha mer geostrategisk kompetens än regering och riksdag sammantaget. Men vad hjälper det när gotlänningarna inte utgör någon stor volym av röster i ett val? Nu ska det sägas, inte utan en viss positiv förvåning,  att det tycks finnas en del klokskap i riksdagen, men utanför regeringen, se här >>, men det är väl vara en tidsfråga innan Isheden tas i örat alt. beläggs med munkavle.

Personligen anser jag att man ska sätta upp ett veteranregemente på Gotland. Hemvändande veteraner från världen alla hörn bildar här ett elitregement av prövade krafter. Detta innebär också att det kan bli ett utbildningscenter för nya rekryter för utlandstjänst – instruerade av erfarna mentorer.

Regementet utrustas med rörligt luftvärn samt stridsvagnar. Detta plus en rote med JAS kommer att ha en avkylande geopolitisk effekt på hela området samtidigt som vi får en utmärkt utbildningsplats för både inhemska (i första hand!) och utländska insatser. JAS-roten kan kompletteras med några räddningshelikoptrar, som då får en idealisk bas att agera från vid olyckor i hela södra östersjöområdet.

Angående den pågående misshandeln av Gotland, se även detta >>

Comments

comments

Det här inlägget postades i Försvaret, Historia och identitet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar