Hamrén tillräckligt modig?

Erik Hamrén kom in som en frisk fläkt och predikade mod och framåtanda. Men hur är det med honom själv i den delen visavi hans uttagningar?

När det gäller Johan Elmander så har han tagit över synsättet från Lagerbäcks-eran att han är en oumbärlig spelare för att han “sliter och springer” så kopiöst. Men en utomstående betraktare frikopplad från lojaliteter och inarbetade relationer kan ju enkelt se att Elmander aldrig har hållit när han ställts mot verkligt bra motsånd. Största felet: han kan inte behandla bollen och gör ofta oerhört märkliga val i sitt spel. Försöker dribbla när han ska passa och passar när han borde skjuta etc. Här borde Hamrén satsa på det uppenbara nämligen Markus Berg! Han tillhör den nya genrationen, är samspelt med Rasmus Elm och Wernblom och han har en bra bollbehandling och är en betydligt mer tydlig och säker målskytt när chanserna väl ges.  Avtacka Elmander och satsa helhjärtat på Berg! Det är (nödvändigt) mod det Hamrén! Samma sak med Anders Svensson, avtacka honom om han inte vill sitta som reserv och ge Elm förtroendet som första val fullt ut. Vi måste spela ihop en stabil stomme som känner förtroende om det här ska kunna bli något. Detta ständiga hattande ger en osäkerhet som växlar ut i spelet.

Sedan har vi relationsbiten som ständigt tycks drabba våra svenska tränare för landslaget. Tommy Svensson favoriserade ett antal “köttare” som gjorde att t.ex. Anders Limpar fick stå tillbaka t.o.m. när han var en världspelare i form. Lagerbäck hade sina (alltid dessa hårt arbetande) löpare utan bollkontroll som ständigt fick chansen. I Hamréns fall är det i första hand “Granen” som han kännt sedan länge, som fyller denna roll. Men Andreas Gramqvist delar tyvärr samma åkomma som gjort att Elmander slagit i karriärtaket. Minimal förmåga att behandla bollen. Det är stolpigt och skevt. Granqvist kommer tyvärr att göra skada för Sverige i kvalet, det lär vara oundvikligt, om han får fortsätta.

Johan Olsson är ingen ekvilibrist men är bättre och har den längd och kämparanda som behövs i backlinjen. Hamrén borde som komplement se sig om efter en mer bollskicklig och snabb kollega på mitten. Inte nödvändigtvis lång. Men snabb, ettrig och teknisk. Det är vad modern fotoboll med blixtsnabba forwards kräver. I väntan på en sådan hittas kan han kanske lyfta in Majstorovic.

Vågar du styra om kursen Hamrén? Det är frågan.

Comments

comments

Det här inlägget postades i Sport. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar