FN som fyrbåk för mänskliga rättigheter…

(Skapad 2009-05-14 överförd från kommentaren.nu 1.0)

…är ett skämt. Vi kunde i dagarna läsa om att FN:s råd för mänskliga rättigheter nu har stadgats upp och säkrats genom omval av länder som: Kina, Kuba, Ryssland och Saudiarabien. Dessa flankeras och stöttas i sitt arbete av länder som Angola, Pakistan och Egypten.

Jag har bl.a i debatt med Alexander Gabelic från Svenska FN-förbundets ordförande kritiserat FN:s förfall (Se bl.a artikeln “FN fallerar där det är som mest kritiskt”). Jag får hela tiden mer rätt än jag önskar.

FN tycks ha gjort sitt som världssamvete. Ty med stater vid rodret inom ett område som utgör grunden för varje värdigt samhälle – respekten för de mänskliga rättigheterna – sitt nu stater som dagligdags och utan skam bryter mot dem på det mest samvestlösa sätt.

Jag har i en bok “Om den civila freden” lagt fram förslag om den enda tänkbara lösningen, nämligen att bevara FN som samtalsklubb för alla nationer men skapa maktmedlen i en ny organisation av demokratiska rätttsstater, med höga krav för medlemsskap – liksom starka incitament och fördelar att vara med. Its all there. If any one could care to read it.

Men tiden arbetar åt det hållet. Vid en positiv framtidssyn vill säga – och det bör vi väl ha tills motsatsen är bevisad.

Comments

comments

Det här inlägget postades i Internationellt, Politik och ekonomi, Rättssamhället. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar