Och så var det en lördagsintervju till

Denna gång med Statsministern. >>

Här kommer en kondenserad kommentar till det väsentligaste, alltså det som rör försvaret av vårt land i en all oroligare tid.

På frågan hur han ser på försvarsberedningens ordförande (och vandrande olycka) Cecilia Widegrens tweet om att vi nu går mot fredligare tider i Europa, ty det hade de ryska ledarna försäkrat henne (>>),  instämmer Reinfeldt i att den analysen hade han också gjort efter kontakter med de ryska ledarna. Samtidigt har regeringen tillgång till en mängd underrättelseinformation som med massiv entydighet talar om en upprustning av aggressiv kapacitet i vårt närområde, ett ökat underrättelse arbete riktat mot Sverige och med tydligt aggressiva militärstrategiska doktriner från både Putin och den ryska militära ledningen och rådgivare.

Men Reinfeldt har uppenbarligen lyssnat mer på de ryska ledarnas försäkringar om fredliga avsikter  än på sina egna säkerhetsorgan, vilket tyder på en allvarlig naivitet men ännu mer på en önskan att hitta röster som stämmer med Borgs budgetönskemål om att hålla försvaret i strama tyglar.

Till slut sprack den strategin genom Krimhändelserna. Men sanningen är nog tyvärr att – moderaterna framför allt – medvetet tagit en risk med försvaret enbart för att spara pengar i budgeten, mot bättre vetande. Ett vetande som de kunnat lyssna till om de velat: använt förnuftet och agerat långsiktigt för Sveriges bästa istället för kortsiktigt önsketänkande. Skulle säga att det är att likna vid landsförräderi –i alla fall grav politisk inkompetens.

Sedan säger Reinfeldt att man vill “bygga ut” försvarsförmågan, samtidigt som sparbetinget om 500 miljoner på lönekostnaderna/personalen uppenbarligen ligger kvar. Vi kan då lägga hyckleri till anklagelseakten.

 

P.S. (24/4)
Nu har Alliansen utlovat en svängning i försvarspolitiken så att försvaret om 10 år (!) ska ha ”hela” 5 miljarder mer än man har idag. Detta ska då ställas i relation till de krav som försvarsmakten själva ställt (och Riksrevisionen konstaterat), enbart för att kunna fullfölja nödvändiga materialinköp, och de ligger på ca 30 miljarder extra. Det är således uppenbart att Alliansens förslag, hur än positiva sett som en attitydförändring, är för lite och för sent. Vi kommer att ha ett mycket bräckligt och otillräckligt försvar under åratal framöver tack vare naivt önsketänkande och skeva prioriteringar från ledande politikers sida under decennier.

Comments

comments

Det här inlägget postades i Försvaret. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar